Cu Angi despre educatie

Ieri seara am fost la un eveniment la care s-a discutat despre educatie. Pe masina am intrebat-o pe A cum i s-a parut evenimentul. Ce mi-a raspuns m-a surprins de-a dreptul.Seara a fost dedicata educatie si a fost sarbatorirea a 4 doamne si domnisoare minunate care au ales sa-si doneze ziua,organizand o petrecere caritabila in care s-au strans bani pentru 2 proiecte in educatie. Puteti afla mai multe detalii aici. Am decis sa merg cu A. Cred ca are deja varsta la care poate gandi foarte rational si am vrut sa o introduc in aceasta atmosfera a cotributiei si  schimbarilor in societatea noastra. De-a lungul serii au fost 4 persoane care au vorbit despre experientele lor in educatie si mai tarziu am aflat de la A ca s-a putut scrie si ceva dorinte pentru educatie. De aici a inceput discutia noastra.

– Cum ti s-a parut seara asta? o intreb eu pe A pe drum spre casa, fiind in masina.

– Mi-a placut cum au povestit despre profesori, spune A.

– Da?

– Da! Stii ce dorinte mi-am pus eu?

Eu eram nedumerita ca nu stiam despre ce vorbeste. O intreb curioasa ce dorinte si-a pus.

– Temele sa fie ilegale, sa existe profesori draguti si toti copiii sa fie fericiti. Cu ultima am rezonat si mi-a amintit de mine cand eram mica. Si eu imi doream acelas lucru 🙂

– De ce se dau teme mama?

– Teoretic, incep eu incercand sa fiu convingatoare, temele sunt date pentru consolidarea cunostintelor acumulate la scoala. Si eu am ramas mirata de ce definitie am dat 🙂

– Dar e o prostie, spune ea. Stii ca de fapt temele sunt facute de copii doar ca sa nu fie certati, sau sa nu-i bata la cap parintii, sau sa nu ia o nota proasta a doua zi, oricum un copil dupa ce isi face temele nu tine minte nimic a doua zi. Proiectele sunt altceva. Daca, de exemplu ai un proiect despre girafe, te pui si cauti informatii despre girafe, cauti curiozitati si lucruri care nu stie nimeni si asa vei tine minte tot ce ai facut in proiect.

Mi-a mai dat inca 5 minute de argumente de ce nu sunt bune temele si am concluzionat amandoua ca temele sunt facute doar din frica. Eu am ascultat si mi se parea foarte interesant ce zice si incercam sa memorez tot ce mi-a zis 🙂 . Intr-un final a zis ceva extraordinar.

– Tu stii ca intr-o buna zi oamenii vor muri din cauza temelor? Si nu fiindca cineva ii va pedepsi ca nu le-au facut ci pentru ca pentru teme se taie o multime de copaci si intr-o zi nu o sa mai avem aer.

M-a amuzat teribil aceasta explicatie si mi-a placut enorm de mult ce pledoarie a tinut fiica mea ieri seara impotriva temelor. Mi-a venit cu atatea argumente pro si contra ca, sincecer, foarte mandra de ea am fost.

Si am mai intrebat-o ceva:

– Cum crezi tu ca ar trebui sa se faca predarea. Si ea mi-a raspuns foarte fain, printre alte lucruri a spus:

– De exemplu, sa trebuiasca pana maine sa treci la nivelul urmator la un joc.

Aceasta propozitie m-a dus cu gandul la jocuri educative prin care copiii sa invete multe lucruri si totodata sa aiba si componenta de distractie 🙂 A mai zis: asta ar fi o tema faina 😉

Cu asta a spus totul si eu nu mai pot adauga nimic. O duminica faina iti urez!

Tosha

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *