Homeschooling: fiinte si plante – saptamana 2

Azi a fost ziua in care am discutat despre Fiinte si plante. Ieri seara am stat o ora sa pregatesc fisele si aveam emotii extrem de mari fiindca vroiam sa discutam despre cereale. Mi-am scos la impreimanta imagin cu 5 cereale si le-am facut puzzel. Le-am taiat cu mare grija si acum provocarea era sa legam cumva tema de animale. Ca de obicei mi-am facut mari griji pentru nimic. Daca sunt cu sufletul si mintea acolo unde imi este si corpul, lucrurile se intampla de la sine.

Am inceput dimineata cu prezentarea animalelor. A a adus cateva reptile pe care mi le-a prezentat foarte frumos in cele mai mari detalii. L-am rugat in prealabil sa aduca si cateva animale de casa. Avand in vedere ca nu prea ii place sa vorbeasca despre animalele domestice a adus doar 2 animale: vaca si oaia. Chiar daca au fost doar doua, a prezentat multe detalii depsre ele. Acesta a fost un bun prilej sa recapitulam ce alimente avem noi din lapte. A a numit toate alimentele lactate si ne-am amuzat pe tema celor care lui ii plac cel mai mult. Venea momentul sa facem si ce mi-am propus, insa inca nu aveam habar cum sa trecem de la tema propusa de mine.

A avea nevoie deja miscare si a venit cu niste miscari de yoga, cand am identificat pozitia cainelui (animal de casa 😉 ) si pozitia pisicii (si aceasta fiind animal domestic) iar la sfarsit A a vrut sa gasim o pozitie si pentru broasca terstoasa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cea din urma ne-a oferit un foarte bun prilej de a ne misca si a face un mic de exercitii cu corpul nostru. Broasca testoasa se misca si se speria, moment in care intra in carapace 🙂 .

Dupa ce am pus in miscare sangele si ne-am mai miscat l-am rugat sa inchida ochii si sa aleaga. Lui A i s-a parut interesant sa alaega asa ca prima fisa a fost cea cu Graul. Avand in vedere ca am scris fara diacritice, a avut ocazia sa ma corecteze 😉 . Acest moment i-a placut mult.  Este foarte folositor sa mai gresesti in fata copului fiindca atunci stie ca greseala este ceva firesc si ca din greseli se invata. Dupa ce a corectat, a citit restul informatiilor de pe fisa si a intors-o 🙂 . A a descoperit ca poate face puzzle si partea interesanta a fost ca el nu stia ce este in imagine 😉 . A urmat o alta alegere de fisa cu ALA BALA PORTOCALA. Pe aceasta fisa am deschoperit “GI” si atunci am discutat despre grupurile “GI” si “GHI”, apoi A a scris cuvantul “GHIMP”. In final am comparat cele doua imagini construite din puzzlelurile lipite si am constatat ca ambele aveau aceleasi componenete (radacina, tulpina, floare, semanta,etc .. ) insa ca sunt foarte diferite 🙂 .

Intre timp am fost la baie, unde ne-am spalat pe maini si s-a facut multa spuma. Partea distractiva a fost ca am discutat despre cum se creaza spuma, despre pelicula care se creaza deasupra apei si ca atunci cand aerul vine cu putere la suprafata, prinde 2 legaturi mai puternice pe care le impinge in sus 😉 . Apoi am disutat despre cele doua componente ale sapunului si de ce ramane bula de aer din apa cu sapun si din cea fara nu ramane. In astfel de momente ma delectez si eu cu cunostintele iubitului meu inginer care ne da explicatii atat de frumoase si pe intelesul tuturor (mai ales al meu 🙂 🙂 🙂 ).

Ultima activitate pe ziua de azi a fost una amuzanta, fiindca nici nu ma asteptam cum o sa ajungem la ea. L-am intrebat pe A ce facem noi cu cerealele. A amuzat mi-a zis : “Caca”. Copiilor le place sa foloseasca unele cuvinte pe care noi adultii le consideram “interzise”, dar lor sau le place cum suna sau chiar faptul ca sunt “interzise” ii atrage 😉 . A fost un raspuns excelent pentru mine! Eu imi propusesem sa recapitulam tubul digestiv astfel ca A a avut ocazia sa-mi explice cum cereala se transforma in caca 🙂 . Am inchis activitatea nostra cu promisiunea ca saptama viitoare vorbim despre neuroni 🙂 .

Sunt extrem de fericita ca am avut o zi in care nu am avut discutii in contradictorii si in pofida fricii mele, A a fost extrem de curios de activitati si chiar mai mult, a facut si pozitii de yoga, pe care eu nu mi le-am propus sa le faca 🙂 !!!

Azi se incheie o saptamana frumoasa. O saptamana in care am invatat despre multe, atat A cat si eu. Am aflat despre viata lui Mozart, despre care A zice ca ii adora muzica 🙂 . Am invatat despre lume si eu am invatat despre paralele si despre faptul ca e in regula ca al meu copil sa considere alti oameni (adic tatal lor) mai destepti (mai ales cand este adevarat). Mi-am reamintit ca orgoliul este un lucru bun si pe care este bine sa-l bagi in seama, fiindca el te ajuta sa evoluezi daca vrei sa vezi acele lucruri care te trag in urma 😉

Te las cu un gand bun si iti doresc un weekedn cat mai relaxant. Tosha.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *