Homeschooling

De 2 luni, aproape, fac cu baietelul meu de 5 ani, gradinita acasa. Am decis ca anul acesta este mai bine sa faca asa din motive de sanatate.

Prima saptamana a fost extrem de grea. Poate am sa scriu mai multe despre aceasta, cum am inceput si ce am simtit la inceput.

Azi a fost o zi cu multe provocari 🙂 , din punctul meu de vedere, asa ca vreau sa scriu care este concluzia pe ziua de azi :).

1. Copilul are ritmul sau. De cateva zile Angela a fost dusa la scoala de prietenul nostru astfel eu am dormit mai mult. Din acest motiv gradinita nu a inceput la ora care incepe de obicei. Daca ora s-a decalat si ritmul s-a decalat. Astfel ca Andrei nu a mai avut chef sa faca ce am pregatit eu sa facem. Asa cum nu-l fortez sa faca nimic am lasat activitatile la o parte, insa simteam multa frustrare fiindca eu concepusem materiale special pentru azi. In concluzie, Andrei are nevoie de rutina lui zilnica ca sa simta ca e zi de gradi 🙂 .

2. Invatare cu forta nu exista. Atunci cand el este suparat este bine sa existe o pauza. Chiar daca eu sunt suparata, chiar in acel moment este bine sa imi pun intrebarea “Care imi este scopul?” Clar ca raspunsul este ca el sa fie bine si sa invatam prin joc si cu usurinta, in nici un caz cu forta si fara placere. Astfel ca pauza este bine venita in acel moment pentru amandoi.

3. Nu este nevoie sa fii perfect Asa cum perfectiunea nu a ajutat pe nimeni nici in alte domenii, nici aici nu este ceva benefic. Daca imi propun ceva si nu reusesc, este in regula!!! Scopul final este distractia si invatarea nu invatarea cu orice pret.

4. Eu sunt adultul si el copilul. Asta inseamna ca el are voie sa fie in toane bune si mai putin bune insa eu nu am voie asa ceva. Poate iti pui intrebarea de ce? Fiindca atat timp cat mi-am asumat un rol de educator in aceasta gradinita (chiar si daca este una acasa), rolul consta in a facilita invatarea indiferent de starea pe care o am eu. Focusul meu vreau sa fie pe copil si nu pe altceva, pe nevoile lui si pe asteptarile lui si daca acestea sunt indeplinite, deja este verificat ca, invatarea si obiectivele mele vor fi atinse cu usurinta.

Ma gandesc serios sa scriu mai multe articlole din experienta mea cu A in gradinita noastra. Ramai pe aproape daca ti se pare interesant acest subiect.

Te salut cu drag, Tosha.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *