Lui A ii plac enorm de mult animalele așa că a venit, acum câteva luni, cu un joc: “Ghicește animalul“. Acest joc ne-a umplut mult drumurile cu mașina, pe care le-am avut anul acesta. Recent am început să ne plimbăm mai mult pe jos și A vroia să ne jucăm “Ghicește animalul”. Dar mi-a venit o alta idee 😉
Era o zi minunată de marți în care aveam Univers. Lui A nu-i mai place că facem în fiecare zi câte o temă așa că am lăsat după el. La plimbare a dorit din nou să jucăm “Ghicește animalul” și atunci mi-a venit o idee genială 😀 (cum zicea Angela când era mica 😉 ). “Ce ar fi să spunem animalul și să ghicim unde trăiește”, am zis eu. A a fost de acord. Este curios de tot ce este nou și dacă acest lucru implică și animalele, este mai mult ca dispus să încerce. Am început să ne jucăm și pe parcurs am decis și niște reguli ale jocului:
1. Mai întâi spui care este habitatul animalului. În ce zona trăiește: copac, pământ, aer, apa.
2. Zici continentul pe care se afla. Aici mai spunem și coordonatele S/N, W/E. Poate și ce ape, munți știm că sunt pe lângă.
3. Spunem țara în care se află.
Acest joc l-am numit “Ghicește continentul“.
În una din zile, ne plimbam. Așa cum acum plimbarea este și mai lungă, am avut mai mult timp. Atunci am venit cu o altă idee genială 🙂 . A m-a întrebat unde este mandrilul și după ce am ghicit am inventat alt joc numit “Supraviețuitorul“. Care sunt regulile:
- Spui un animal și colegul de joc trebuie să ghicească continentul, exact ca la jocul de mai sus.
- Dar acum se complică jocul. Ne imaginăm că am ajuns în acel loc și suntem singuri, fără alt ajutor și trebuie să ne descurcăm doar cu ce găsim în natură.
- Acest lucru presupune să numim flora și fauna 🙂 , ce putem mânca. Ce prădători sunt, ce animale sunt pe care le putem manca sau de care să ne ferim. În dependență de locație și climă decidem unde ne facem casa și patul 🙂 etc.
“Supraviețuitorul” este un joc pentru toată familia și este cel mai jucat acum la noi în casă. Partea bună este ca necesită cunoștințe din toate domeniile și așa putem să ne folosim și creativitatea în domeniu de inventare a soluțiilor de supraviețuire. De exemplu dacă vrem să cultivăm o anumită planta lângă casa noastră, sau dacă vrem să domesticim un animal, etc…
În dependență de domeniul de interes al copilului se pot crea jocuri interesante și creative pe ce vrei tu să îl motivezi. Eu recunosc că în domeniu de învățare mă ghidez după principiul: “Ce vreau să știe copilul meu să facă”. De exemplu acum câteva zile am fost la plimbare cu ambii A 🙂 . Pe drum am început să ne jucăm Supraviețuitorul dar am văzut că pe fiica mea nu o pasionează, așa că m-am întrebat ce îi place ei. Relațiile interumane, a fost răspunsul. Atunci ce am făcut? Am pus întrebarea: “Ce facem dacă cineva vrea să vă fure?” 🙂 . Văzusem pe FB cum chinezii își învață copiii să nu fie răpiți, sau ce să facă în astfel de cazuri. Discuția a ajuns foarte faină. Am discutat și făcut un joc de rol într-un final pe tema agresării verbale și fizice. Plimbarea a fost de 45 de minute și eu am învățat multe despre copiii mei, în special că au strategii foarte interesante ce țin de agresiune 🙂
Cam așa îmi aleg eu jocurile cu A și când prind și cu A(fetița mea).
Aștept în comentarii și jocurile pe care le joci cu copilul tău.
Te salut cu drag, Tosha.