Homeschooling: rutina zilnica

Ca orice “institutie” de invatamant aveam o rutina. Azi imi propun sa iti povestesc despre rutina de la Gradinita Antonina.

1. Conectarea. La conectare avem mai multe etape.

  1. Poezia. A incepe ziua cu o poiezie pe care o stie de la fosta gradinita. Cred ca e important acest moment ca ii aduce o emotie placuta in minte si el se amuza fiindca la sfarsit este intrebarea: Cine oare n-a venit? In acest moment eu fac prezenta 🙂 si el ridica manuta, apoi eu o ridic cand imi aud numele.
  2. Cum a fost ziua de ieri. La acest moment A imi povesteste despre cum a fost ziua lui precedenta. Insist mult pe emotie. Cum s-a simtit in diferite situatii din ziua respectiva. Sunt momente in care nu-si aminteste nimic din ziua precedenta(sau nu are nimic memorabil) si in acest moment eu il ajut cu intrebari de genul: “Ai fost ieri undeva?” sau “Ai facut ieri cutare lucru?”. Spre sfarsit il intreb daca s-a simtit trist, suparat, frustrat, furios, fericit sau bucuros si in ce context. Pentru mine la acest moment din zi este important sa stiu ce simte si sa discutam daca a avut momente dificile si foarte important sa stie ca e ceva firesc sa ai astfel de momente. In momentul cand se intampla evenimentul deseori sunt langa el si atunci discutam emotia si despicam firul in patru. Discutia de a doua zi are alt rol, mai mult de introspectie.
  3. Conectarea. La conectare scopul este sa creem un canal de la noi la divinitate care ne va ajuta la etapa urmatoare. In acest moment eu zic: “Ma conectez cu tine sursa divina si ma conectez cu mine interior“. Am ales sa facem acest moment pentru ai aduce in constient notiunea de divinitate si pentru al face contient ca tot ce facem, facem cu divinitatea in parteneriat. Din sursa divina ne putem lua toate resursele, este nevoie doar sa ne conectam si sa pastram conexiunea permanent cu ea.
  4. Curatarea. Lui A ii place mult aceasta parte. Este printre preferatele lui si pentru ca este o poveste dar mai nou fiindca se cuibaresete la mine in brate in timp ce eu o zic. Aceasta consta in urmatoarele cuvinte. Inainte de toate facem tehnica recunostintei (eu nu am insistat mult pe ea ca si notiune momentan fiindca a fost adaugata mai tarziu si nu am vrut sa schimb rutina. Daca iti doresti o poti face separat). Eu incep cu: “Doamne Dumnezeule, declar acest copil sanatos in fata ta si iti multumesc ca ai grija de el si de corpul lui. Iti suntem recunoscatori ca ii dai putere corpului lui sa se regenereze. Iti multumesc tie sursa divina ca ai facut corpul lui A sa fie puternic si functional 100%” Apoi spun curatarea in sine: “Acum ca suntem conectati cu sursa divina si avem creat un tunel pana la ea, dam drumul la o ploaie de stele care este plina de iubire si lumina, fiindca iubirea este lumina. Aceasta poalie de stele curge pe tot corpul tau. Simti cum ploia cade pe cap, gat, umeri, manute, spate, pieptut, burtica si picioare si spala toate furiile, fricile sau frustrarile pe care le-ai adunat ieri si s-au pus in corpul tau de energie ca murdarie. Acum corpul tau este curat – curat si plin de iubire, fiindca stelutele sunt facute din iubire. Cu usurinta, deschizi deasupra capului tau o umbrela de culoare violet deschis. Umbrela te apara de toate emotiile neplacute care vin spre tine. O maresti, o faci mare-mare astfel incat ajunge pana la umeri, apoi trece pana pe spate si burtica si acum a ajuns pana la picioare, unde se inchide ca un ou. Este un scut pentru tine. Scutul acesta are in interior iubire, si te tine curat si in siguranta toata ziua. El tine toate fricile, supararile, frustrarile si furiile afara. Acum ca ai corpul curat, putem incepe ziua. Bine ai venit, zi minunata!”

2. Calendarul. Aici este activitatea obisnuita a celendarului. Numim anul, ziua, luna. Apoi discutam cate zile sunt intr-o luna, care este luna cu numarul afisat, cate luni sunt intr-un an.

Apoi mai facem si calcule cu cifrele de pe calendar. Trecem la vremea de afara si intrun final avem si cuvantul zilei pe care il alege A . Am creat cartonase cu litere si eu trec prin toate cartonasele iar el urmareste litera :). Este important ca vede de fiecare data toate literele si cauta printre ele ce litera are el nevoie.

3. Activitatea. In acest moment din zi facem ce ne propunem pentru ziua respectiva. Exista zile in care folosim tabla, zile care folosim jocuri, fise special create in tema.

4. Masa de cruditati. Aceasta este una extrem de importanta pentru noi. La inceput trebuia sa ii reamintesc lui A de ea si acum el este cel ce imi reaminteste de ea. De multe ori la masa de cruditati eu ii citesc din beneficiile fructului. Alte ori vorbim cat de recunoscatori suntem procesului de crare acestui fruct. Aceasta activitate incheie cumva ziua noastra oficiala. Se intampla in jur de ora 11.

5. Plimbare. Aceasta etapa dureaza cam 10-20 minute si poate sa se lungeasca si mai mult. Daca iese cu tati de multe ori revin repede in interior fiindca tati lucreaza. Cand ies eu cu el incerc sa stam cat de mult posibil. De multe ori aceasta este pauza de aspirat si avand in vedere ca lui A nu-i place cand aspir, ca fac galagie, asta a fost trucul cu iesit afara 🙂 . Folosesc si eu ce pot, ce sa fac?

6. Cinema. Mai nou folosesc mult filmuletele pentru a aduce la tema cate ceva nou si atunci aceasta este perioada in care el se uita impreuna cu mine. De exmeplu in ziua cu universul se uita la VIPO, catelusul ce se plimba prin lume si invata despre orase. La istorie am vizionat saptamana aceasta un film cu epoca de piatra, etc.

7. FINIS. Cam acesta este programul nostru de gradi.

Voi reveni cu harta noastra de tematici pe saptamana.

Te salut du dragm, Tosha.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *