O zi cu soare la inceput si cu nori pe parcurs. Am observat ca lui A incepe sa ii displaca ideea de gradi. A functionat o perioada ca o structura clara, definita, dar acum, cam la doua zile, imi spune ca nu vrea sa faca gradi.
Insa, chiar daca refuza structura de gradi ii place mult sa faca activitati interesante. Pe langa toate azi ne-au venit kiturile de educatie prescolara, care au fost un punct de atractie. Azi este ziua de univers, cand noi invatam despre univers: stele, platenete, pamant si tot ce tine de geografie.
Am inceput cu a pune harta pe perete. Avem o harta interactiva care pune diferite intrebari si tu trebuie sa raspunzi la ele. De la mai usoare ce tin de identificare a tarilor si apoi tot mai grele. Noi am mers azi pe varianta usoara 🙂 Inainte de asta l-am ajutat pe tati sa puna harta pe perete si sa o lipim cu scotch.
Apoi am mancat cruditatile si mi-a declarat clar si tare ca nu mai vrea sa faca nimic. Nu insist in astfel de situatii si vad ce pot face mai tarziu. Au
venit si kiturile si am desfacut la ele si am inspectat fiecare pachet. In unul din ele, cel de stiinte ale naturii, am gasit informatii foarte faine despre pamant si structura lui. Am inspectat sistemul solar si fazele soarelui fata de pamant.
Apoi am citit despre fenomene ale naturii: roua, ceata, bruma, burnita, etc…
Intr-un final ne-am intors din nou la harta si am mai exersat gasirea tarilor lumii dar si invatarea a cateva detalii despre tara: capitala, steag, pozitionare si elementul reprezentativ. Dupa ce s-a plisctisit de harta am mancat pranzul si dupa pranz, am descoperit si cartea noastra cu “Spune-mi despre Pamant si cer”. Aici am mers la capitolul despre soare si am descoperit cat cantareste Soarele, cat de batran este el, ce temperatura are, etc… Ce m-a distrat a fost ca dupa acest exercitiu A a fost interesat despre punctul de topire a metalului, asa ca am cautat care sunt metalele si punctele lor de topire :).
A fost o zi in care nu am facut calendarul si conectarea insa am facut multa informare. Chiar ma gandeam la acest aspect, al invatarii programate vs invatarea “aleatorie” sa-i spun. Este interesant sa faci cu copilul ceea ce iti cere si sa-i raspunzi la interesele lui. Pe de alta parte este extrem de greu sa stii la ce nivel e copilul, daca asta este de interes. In scoala, este clar ca nu se poate face acest mod de predare avand in vedere ca sunt multi si ca exista o serie de achizitii de insusit la sfarsit de an. Ma gandesc cu tristete la ascest lucru, fiindca fiecare copil are ritmul lui si stilul lui de invatare si cand este pus la oala mare, exista posibilitatea sa fie pierdut pe undeva pe drum. Pe de alta parte in acest ritm cred ca o persoana este insuficienta la un moment dat sau persoana respectiva este necesar sa aiba niste cunostinte de cultura generala foarte vaste. Eu recunosc ca am invatat extrem de mult in aceasta perioda si cred ca acestasta experienta imi da incredere ca nu sunt “proasta” 🙂
Atunci cand am astfel de zile inteleg cat de frumoasa poate fi experienta de invatare cu copilul tau si cat de multe poti face in perioada cand stai cu el acasa. Stiu ca, in cazul lui A, eu stau mai mult decat sta un parinte obisnuit, si asta ma intristeaza. Cate poate invata copilul cu parintii daca mergi in ritmul lui si ai incredere ca poate. Promit sa scriu un articol separat pe aceasta tema, fiindca simt ca am de zis mai multe 🙂
Cu acestea te las azi si iti dau intalnire maine, in acelas loc. Tosha.