Importanta identificarii copiilor cu potential mare

Suntem intr-o situatie de kkt in Romania. Toti se plang si putin incearca sa faca ceva. Ne pleaca cele mai luminate minti si noi suntem pusi pe bocit. Ce poti face?Solutia este foarte simpla! Sa investim in educatie si sanatate, sa nu murim pe capete si sa avem generatii viitoare sanatoase fizic si mental pentru a putea creste aceasta tara.

De un an incercam, eu si cateva persoane sa facem o comunitate care sa faca ceva pentru copiii cu potential mare. O sa spui: ce imi trebuie aia cu potential mare cand ceilalti sunt vai de capul lor. Ai fi surprins sa stii ca marea majoritate din copii cu intelect mediu o duc relativ bine comparativ. Cum pot spune asta? Iti spun cum. Un copil cu potential mare care intra in sistemul actual de scoala este terminat din prima zi de scoala. De ce? Fiindca va avea pusa o eticheta discriminatorie tocmai din cauza felului de a fi: rau, ciudat, neintegrat, neascultator, agitat, etc…lista poate sa continue mult si bine.

Dar sa ma intorc la numele articolului, de ce este important sa ii identificam? Iti voi da azi doar 3 motive care mie mi se par importante:

1. Fiindca sunt copii care sunt extrem de sensibili si lipsa de identificare duce la tratarea lor neadecvata. Cand spun asta ma refer la faptul ca se simt neintegrati, neintelesi si mai ales se simt ca ceva este in neregula cu ei. De multe ori acesti copii se pierd pe drum si este trist ca nu isi ating nici macar jumatate din potentialul lor real.

2. Apropo de potential, de ce sa pierdem potential si sa nu-l folosim tocmai ca sa facem tara asta mai buna, sa crestem cu totii? Identificarea lor la timp si crearea de programe speciale concepute pentru ei, va duce la cresterea acestor copii in tara, “culegerea” lor de pe drum iar la maturitate va duce la implicarea lor in decizii, si de ce nu cercetare in domenii variate.

3. Prin identificarea si tratarea adecvata acestor copii, putem sa crestem si nivelul mediu al celorlalti copii. Toti sunt copii si daca cei cu potential mare isi cunosc situatia, se joaca cu copii “normali” inevitabil lucrurile se echilibreaza la nivel macro. De multe ori acesti copii, cu potential mare sunt badjocoriti de copiii “normali” si se simt ca nu apartin acestei lumi, cand de fapt ei pot – impreuna cu restul – sa faca o lume mai bina.

Ca ultima remarca, bonus, a fi copil supradotat sau cu potential mare nu este ceva de laudat nici pentru copii nici pentru parinti. Este la fel cum ai avea un copil cu pielea de culoare ciocolatei cand toti din jurul lui sunt albi. Atunci ii explici copilului ca este in regula si ca nu a gresit cu nimic. Ii explici ca toti suntem diferiti si ca fiecare este unic in felul sau. Asa este si cu acesti copiii cu potential mare!!!!!

Nu este nici de lauda nici de rusine. Este important sa fie identificati si ajutati!!!

Te salut cu drag, Tosha.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *