Homeschooling: istorie – saptamana 3

Azi a fost luni si ziua de istorie. Am facut conectarea de dimineata si apoi calendarul. La conectare mi-a povestit cum a fost in weekend. Am discutat si despre emotiile care le-a avut. Asa cum am stabilit de joia trecuta, muzica lui Mozart canta permanent pe fundal 🙂

De ieri seara  am decis ca azi facem Egiptul. A este fascinat de Africa si isi doreste mult sa mearga acolo, in special pe Nil unde se afla crocodilul de Nil. Asa ca ne-am uitat un pic pe istaria Egiptului, unde A a citit cuvinte din introducere, dar nu foarte mult timp fiindca am avut doaua doamne dragute ce ne-au vizitat. Dupa plecarea lor am decis impreuna ca inainte de a citit despre Egipt ar fi interesant sa aflam despre primele orase. Astfel am ajuns din nou la Semiluna Fertila despre care am mai discutat in saptamana 2 si acum era momentul sa ne amintmt despre filmul care ne-am uitat atunci Amintiri din Epoca de Piatra I si apoi am urmarit a doua parte a filmului in care am reusit sa vedem cum s-au creat primele orase Amintiri din Epoca de piatra II.

In film am vazut ca in acea perioada s-a inventat razboiul de tesut care se foloseste si in perioada noastra. Ne-a venit o idee ingenioasa, cum ar fi sa construim noi un razboi acasa 🙂 . Zis si facut. Am gasit o husa veche de telefon si am decupat-o. Apoi i-am pus suportul de baza si ne-am apucat de treaba  🙂

Razboiul de tesut ne-a oferit un prilej extraordinar sa facem ceva cu mainile noastre si sa ne simtim ca in epoca de piatra. Urmand idea, ne-am mai jucat cu lutul la chiuveta  si am discutat ce faceam primii oameni oraseni cu el.

Dupa acest exercitiu plin de creativitate am decis ca e ora de mancare si lui A i s-a facut pofta de ou fript doar cu contitia ca el il face. Asa ca m-am inarmat cu multa rabdare, servetele langa mine si a inceput procesul. A pornit plita, a spart ouale si le-a pus in tigaie. Partea foarte interesanta pentru el a fost ca a putut sa sparga coaja de ou dupa ce a scos oul din ea. Asta ne-a oferit prilejul sa discutam despre ce inseamna casabil 🙂 .

Pe parcursul mesei A a vrut sa facem un pic de matematica. Vreau sa precizez ca gradinita deja se terminase 🙂 De multe ori facem activitati dupa ce el “inchide” oficial gradi 🙂 . Asta ma amuza cel mai mult. Ma roaga explicit sa terminam gredinita si apoi continuam de parca nici nu ar fi existat discutia. Prin urmare am facut descopuneri ale numerelor. Am plecat din bucatarie cu intentia clara ca ne vom juca de-a gradina zoo si el va fi o iguana. Am revenit in “clasa” si am inceput jocul cu o iguana nascuta in 2001, capturata la 2 ani si adusa la zoo. Intre timp am facut si calculele de cati ani are acum iguana, in ce an a fost capturata, cati ani a fost la zoo, etc…. M-a distrat mult jocul acesta de-a matematica, asa foarte usor si lin de parca nici nu exista pic de calcule in el 🙂

Descompunerele le-a facut la masa in gand si apoi eu am insistat sa le pun pe tabla fiindca mi se pareau foarte grele, cum a facut el descompunerea lui 8 ce se descompune in 5 si 3 care la randul lor se descompun si ele si apoi a ajuns ca 8 se descompune in 4 si 4, in 2 cu 2 cu 2 cu 2, adica 2 de 4 ori si apoi 2 se descompune in 1 cu 1, etc…am ajuns si la concluzia ca fiecare numar se descompune in atatia de 1 cat e cifra 🙂 , tu ai stiut asta????

Aceasta zi a inceput cu un pic de stres de la vizita celor doua doamne extrem de dragute si s-a terminat atat de frumos!!! Inca o data mi se confirma ca suntem la locul potrivit in momentul potrivit!!! Azi am simtit ca atunci cand sunt axioasa, nu vad solutii, insa atunci cand sunt relaxata si solitiile imi vin parca de la sine. Ma bucur tot mai mult ca am luat decizia de a face aceasta gradinita 🙂 .

Te salut cu drag pana maine, cand voi mai scrie ce am facut.

Tosha.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *