Puterea exemplului

Multi ani am crezut ca educarea prin puterea exemplului este cea mai puternica. Inca mai cred asta insa mi-a scapat in toti acesti ani un mic detaliu. Copiii si nu doar ei preiau comportamente, insa acestea nu sunt alese, sunt preluate prin subconstient, de aceea este atat de puternic impactul. Toate bune si frumoase, eu fac lucrurile corect si copii mei pe dos. Oare de ce? Ce gresesc?

Azi dimineata m-am trezit mai tarziu si ai mei deja mancase. Eu mi-am pus mancarea si m-am asezat la masa. De curand imi doresc sa implementez obiceiul de a manca cruditati in timpul zilei, fie ca sunt fructe fie ca sunt legume. Astfel mi-am pus farfuria in fata mea in care aveam si cruditatile si atunci mi-a venit detaliul pe care l-am uitat in toti acesti ani – VIZIBILITATEA!!!!

Cred cu tarie ca ceea ce facem ii afecteaza pe cei din jur prin energia pe care o emana actiunea pe care a facem. Totusi azi mi-am dat seama ca atunci cand educi este important sa verbalizezi. Ma gandesc acum daca vreau copilul meu sa traga apa la baie, este important in primul rand sa trag eu apa si al doilea aspect sa trag atentia la acest lucru. Cand zic asta ma refer ca ii vorbesc despre cat de curata este toaleta cand este trasa apa. Cat de frumos miroase cand trag apa si cand ajung acolo ce bine ca pot sa ma asez pe toaleta curata. Stiu! Este posibil sa ti se para ca e foarte greu sa vorbesti atata cu copilul. Oricum vorbesti tot tipul si in loc sa-l critici sau sa-l certi mai bine previi.

Exemplul de mai sus este unul foarte banal. Odata cu cresterea copilului si exemplele sunt mai complexe. Ma reintorc la farfuria mea de azi dimineata care continea cruditati. Le-am savurat din plin insa daca nu as spune nimic si nimeni nu ma vede, nu poate fi un exemplu. Asta nu inseamna ca trebuie sa cicalesc persoanele din jurul meu cu ce fac eu, cat de brevo sunt eu si cat de bine fac lucrurile. Cred ca este extrem de important sa vorbim despre noi. “Eu ma simt bine cand este toaleta curata”, “Eu ma simt bine cand mananc cruditati, sunt gustoase, imi aduc beneficii ….(si spui ce beneficii simti TU, nu ce scrie la carte 🙂 )”. Atunci cand vrei sa fii un exemplu, fii prin starea de bine care ti-o transmite actiunea, care este motivatia ta sa faci acest lucru. Daca imi pun papuci la loc cand intru in casa, ma simt bine cu spatiul care ramane, ca nu se aglomereaza incaltamintea pe hol dar si pentru ca atunci cand fac curat/dau cu aspiratorul imi este mai usor sa o fac.

Gaseste motivatia adevarata de ce vrei sa instalezi un obicei si abia atunci da-l mai departe.

Va salut cu drag, Tosha.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *