Homeschooling: stiinte – saptamana 13

Stiinte!!Ce inseamna asta? Ce facem noi in ziua asta? Eu am folosit-o pentru a face descoperiri, fenomene ale naturii si experimente, matematica si ce mai credeam eu ca inseamna. Azi copiii mei erau gata de activitati inaintea mea si ce crezi ca au decis ei sa facem????? :O

Dimineata, cobor de la etaj cu gandul sa facem stiinte. Ai mei cei doi A stau si discuta ce sa facem noi la stiinte. Cunoscand ca eu ii intreb tot timpul ce vor sa facem, au decis sa vina ei mai repede cu raspunsul. Minunat! Unica problema – limitarea mea!! Care au fost ideile de a face azi la stiinte: gravitatia (lucru pe care l-am explorat pana la urma), cum este creata tableta, traiectoria unui obiect cand il aruncam (wtf????) si inca cateva care nici nu mai tin minte sa le scriu aici. A fost dificil sa ne decidem ce sa facem. S-a uitat Angi la mine si imi zice: “hai ca asta e stiinta”….la care raspunsul meu a fost “da, de facultate 🙁 “.

Inainte de toate am vazut cum este creata o tableta si am ajuns la concluzia ca avem un joc frumos care a fost creat de iubitul meu si A, care deseneaza mecanic niste mandale 😉 Am luat jocul si l-am analizat. Ne-am uitat unde este intrerupatorul, ce alimenteaza el si cum rotile, rand pe rand invart alte roti pana ajunga la cele ce tin creionul si deseneaza. A ne-a explicat ce rol au bateriile si in mare cum functioneaza mecanismul.

Apoi am decis ca facem exploram gravitatia Pamantului (ieri au avut idei sa discutam despre gravitatie pe diferite planete 😉 ). Fiecare a ales cate 4 obiecte si am inceput sa le lasam sa cada, rand pe rand obiectele apoi sa le punem doua care doua sa cada de la aceeasi inaltime pentru a vedea care cade mai repede. In acest joc am discutat despre ce inseamna gravitatie, greutatea/masa obiectelor si cum influentiaza asta forta de atractie a Pamantului, despre presiunea aerului care impinge cauciucul din interiorul mingii atunci cand ajunge sa atinga podeaua si aerodinamica. Fiecare din aceste concepte au fost o provocare pentru mine, sa le explic si poate chiar sa mi le explic mie, dar am reusit!!!!  La final, am filmat cum cade o rola de banda de mascat si o minge, pe care le-am identificat ca sunt de aceesi greutate si am facut totul in slow motion 🙂 Ideea a fost ca atunci cand noi aruncam nu reuseam sa ne dam seama care din cele doua obiecte ajunge primul pe podea. Am facut o filmare si nu ne-am dat seama dupa care, prima filmare am transformat-o pana am ajuns la cocluzia dorita: banda de mascat ajunge prima 🙂

Astazi am avut o zi extrem de provocatoare. De ce? Cu 10 minute inainte de activitate, am avut o discutie cu fiica mea, despre care promit sa scriu curand si rezultatul a fost: o stare emotionala a mea extrem de precara. Imi era stomacul pe dos si simteam ca nimic din ce fac sau pot face eu nu este bine. Acum venea momentul sa “predau” copiilor mei niste teme pe care nici eu nu le intelegeam pe de-a intregul. In final am facut o pauza, am mers sa ma spal pe cam si am revenit la ei. Mi-a luat cam 10 minute sa ma adun si macar sa discut cu ei pe un ton mai aproape de viata decat de moarte 😀 Insa pe parcursul activitatii mi-am dat seama inca si inca o data ca viata aceasta este ca un film, in frame-uri. Minut cu minut, secunda cu secunda. Depinde doar de mine daca vreau sa las minutul anterior sa ma copleseasca si sa imi strice urmatorul minut. Ma las de multe ori afectata atat de tare emotional si uit ca emotiile ne-au fost date ca sa invatam si sa ne bucuram de ele. Ca emotiile neplacute sunt ca durerea in corp, create sa ne alarmeze ca ceva este in neregula. Ca atunci cand ceva este dureros de fapt acolo, sub acel context se ascunde o cauza mult mai adanca. Spunea Victoria Popescu, la un moment dat, ca daca esti curat pe interior atunci nimic nu se agata de tine, toate trec prin tine, insa daca inca mai ai de curatat atunci mizeria care vine, este atrasa de cea din interiorul tau si ca un magnet o opreste acolo. Daca vrei sa nu mai atragi mizeria solutia este sa o curati pe cea interioara nu sa fugi de alte mizerii.

Cam asa a fost azi 🙂 Mai jos am pus pozele dar si filmuletul in slow motion 😉

  [wpvideo xhLakin6]

Te salut cu drag, Tosha.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *