Homeschooling: stiinte – saptamana 5

Azi am fost plecata de dimineata si baietii mei au facut inceputul de gradi 🙂 Cand am ajuns acasa discutau despre plastic, din ce este facut si cum se obtine cauciucul. Apoi am preluat eu activitatile.A fost interesant sa vad cum abordeaza altcineva educatia la gradinta Antonina. Am ascultat cuminte ce au povestit si am vazut ca A s-a cam plictisit. Atunci am vazut pe covor o carte(ma intrebam ca face acolo, dar am folosit-o pentru a-i atrage atentia lui A). Este cartea “Marea carte a experimentelor” cu care pana acum nu am avut ocazia sa lucrez. O cumparasem candva pentru fiica mea, ieri am vazut-o in biblioteca si am adus-o jos in “sala” de gradi. Am deschis-o si am vazut ca prima tema este aerul. “Minunat!!!” ma gandesc. A ieri mi-a povestit despre presunea apei si am discutat un pic despre aceasta. Azi era momentul perfect sa continuam.

– A, ce ziceai ieri de presiune?

Asa am inceput ziua de Stiinte cu mine. Am discutat ce este presiunea. Am aflat ca pamantul are in jurul sau un strat de 1000km de aer si ca tot acest aer exercita o presiune asupra obiectelor de pe pamant. Am facut trei experimente si apoi am discutat de ce aerul(15 tone pe un adult 🙂 ) nu striveste omul si desigur despre egalizarea presiunii 😀

Primul experiment: presiunea asupra riglei tinute de o foaie.

 

 

 

 

Al doilea experiment: apa impinsa in pahar de aerul de la suprafata apei

Al treilea experiment: aerul impinge foaia care ramane lipita de pahar.

A fost fascinat de experimente si desigur ca am discutat in continuare si de plastic. Am identificat obiectele de plastic din jur si la ce le folosim.

Avand in vedere ca am venit in mijlocul activitatilor, mi s-a parut ca ziua aceasta a fost una scurta. Dupa experimente A a desenat Okapi si eu i-am citit despre ea. Ne-am uitat si pe harta si mi-a aratat unde este Gabonul (vipera de Gabon, preferata lui) si a recunoscut continentul ce i l-am aratat: Africa :).

Ce am invatat: imi dau cat mai mult seama cum poti lucra interdisciplinar. Ma bucur ca il las sa aleaga tema si tema respectiva o adaptam la zi, daca e stiinta, discutam stiinte pe tema respectiva.

Cam astea sunt gandurile mele pentru azi 😉 Tu ce experimente ai folosit pentru presiune?

Te salut cu drag, Tosha.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *